wtorek, 22 stycznia 2013

Łotwa przepisy




CHLEB DOMOWY ŻYTNI I RAZOWY

PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI:
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
  • 80 g zakwasu żytniego dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
  • 120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 120 g wody

Ciasto właściwe:
  • 320 g zaczynu (tego wyżej)
  • 260 g wody
  • 320 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 27 g melasy (można zastąpić 1,5 łyżki miodu)
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki zaczynu należy wymieszać i przykryć ściereczką lub folią spożywczą ok. 12 godzin wcześniej.

Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wymieszać dokładnie łyżką. Następnie przekładamy do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce.
Chlebek wyrasta ok. 5 godzin.

Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st. C na 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 45- 50  minut.
Jeśli nie chcemy by chleb za mocno się spiekł od góry, to w odpowiednim momencie ( u mnie tak ok. 20 min. przed końcem) przykrywamy go od góry folią aluminiową.

Dobrze jest też sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy i nie za bardzo się klei. Patyczek przy żytnim chlebie prawdopodobnie nigdy nie będzie idealnie suchy, ale jeśli będzie mocno oklejony to można go jeszcze parę minut dłużej potrzymać w piekarniku.

Studzimy na kratce, kroimy dopiero następnego dnia.

Smacznego ;)

Chleb razowy
PRZEPIS
Składniki (dwie pokaźne keksówki):
 -40g drożdży
-1l wody ciepłej
-0,6l mąki razowej
-1kg mąki pszennej
-1łyżka soli
-dodatkowo: płatki owsiane, nasiona (u mnie słonecznik, siemię lniane oraz dynia)

Wykonanie:
 Z drożdży, ciepłej wody oraz mąki razowej zrobić rozczyn-wymieszać wszystkie te składniki, drożdże rozpuścić. Pozostawić do urośnięcia na ok 4godziny (można na całą noc).
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać je (można ręką, to chleb bez wyrabiania), do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Przygotowane formy wysmarować lekko masłem lub olejem, nałożyć po połowie ciasta chlebowego i pozostawić do wyrośnięcia (ja czekam aż osiągnie wierz blachy).
Piec w temp 180stopni przez ok 1godzinę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć z formy, a wierzch posmarować lekko zimną wodą (trik, żeby skórka była bardziej chrupiąca).
Pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz