CHLEB
DOMOWY ŻYTNI I RAZOWY
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI:
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 80 g zakwasu żytniego
dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
- 120 g mąki żytniej razowej (typ
2000)
- 120 g wody
Ciasto
właściwe:
- 320 g zaczynu (tego wyżej)
- 260 g wody
- 320 g mąki żytniej (typ 2000)
- 27 g melasy (można zastąpić 1,5
łyżki miodu)
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki
zaczynu należy wymieszać i przykryć ściereczką lub folią spożywczą ok. 12
godzin wcześniej.
Po tym
czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wymieszać
dokładnie łyżką. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce.
Chlebek
wyrasta ok. 5 godzin.
Wyrośnięty
chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st. C na 15 minut, a po
tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy jeszcze przez ok.
45- 50 minut.
Jeśli nie
chcemy by chleb za mocno się spiekł od góry, to w odpowiednim momencie ( u
mnie tak ok. 20 min. przed końcem) przykrywamy go od góry folią aluminiową.
Dobrze jest
też sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy i nie za bardzo się klei.
Patyczek przy żytnim chlebie prawdopodobnie nigdy nie będzie idealnie suchy,
ale jeśli będzie mocno oklejony to można go jeszcze parę minut dłużej potrzymać
w piekarniku.
Studzimy na
kratce, kroimy dopiero następnego dnia.
Smacznego ;)
Chleb razowy
PRZEPIS
Składniki (dwie pokaźne
keksówki):
-40g drożdży
-1l wody ciepłej
-0,6l mąki razowej
-1kg mąki pszennej
-1łyżka soli
-dodatkowo: płatki
owsiane, nasiona (u mnie słonecznik, siemię lniane oraz dynia)
Wykonanie:
Z drożdży, ciepłej wody oraz mąki razowej
zrobić rozczyn-wymieszać wszystkie te składniki, drożdże rozpuścić. Pozostawić
do urośnięcia na ok 4godziny (można na całą noc).
Po
tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać je (można ręką, to chleb bez
wyrabiania), do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Przygotowane
formy wysmarować lekko masłem lub olejem, nałożyć po połowie ciasta chlebowego
i pozostawić do wyrośnięcia (ja czekam aż osiągnie wierz blachy).
Piec
w temp 180stopni przez ok 1godzinę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika
wyciągnąć z formy, a wierzch posmarować lekko zimną wodą (trik, żeby skórka
była bardziej chrupiąca).
Pozostawić
na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz