sobota, 12 stycznia 2013

Anglia przepisy



CIASTECZKA MAŚLANE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:

500 gram mąki pszennej
150 gram masła
150 gram cukru
cukier waniliowy
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i  jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.
Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtoracentymetrowe odstępy. Każde ciastko ponakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni.
Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry, jeśli piekarnik posiada taką opcję.
Można po wystudzeniu zamknąć w puszce i dłużej przechowywać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz