CIASTECZKA
MAŚLANE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
500 gram mąki pszennej
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem
i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.
Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i
foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując półtoracentymetrowe odstępy. Każde ciastko
ponakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze
ok. 160 stopni.
Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość
jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia
wyłączyć grzanie od góry, jeśli piekarnik posiada taką opcję.
Można po wystudzeniu zamknąć w puszce i
dłużej przechowywać.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz