wtorek, 29 stycznia 2013

Finlandia przepisy




ZUPA GROCHOWA Z CHLEBEM
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 8
Składniki
  • 30 dkg suchego groszku niełuskanego
  • 0,5 kg kości wędzonych
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
  • GRZANKI:
  • 1/2 chleba graham lub pszennego
  • 2 łyżki oleju



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etapy przygotowania

Groszek zalać wodą na noc, aby napęczniał.

Z wędzonki, warzyw i przypraw ugotować wywar ( bez ziół).
Gotować ok 1 godziny.
Odcedzić. Spęczniały groch dodać do rosołu.
Dodać zioła, pieprz, sól.
Gotować ok 30 min. ( sprawdzać by groch nie był twardy, ale i za bardzo rozgotowany).
Doprawić wg własnego uznania.
Można także dodać kiełbaskę pokrojoną w kostkę lub boczek.
Zupę grochową można podajemy z chlebem lub grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz