poniedziałek, 21 stycznia 2013

Łotwa 21.01.2013

21 stycznia był Dzień Łotewski. Piekliśmy chleb, obejrzeliśmy prezentację, każdy odczytał ciekwostkę na temat Łotwy. Niestety pogoda pokrzyżowała nam plany, było zimno, padał deszcz. Postanowiliśmy więc zrealizować połowę zajęć, a wyjście na ślizgawkę przełożyliśmy na inny dzień. Opowiemy Wam o tym niebawem. Dlaczego łyżwy? Bo: Łotwa i łyżwy są na tą samą literę :), bo Łotwa leży na północny wschód od Polski, więc zima dopisuje i dzieci na pewno jeżdżą tam w zimie na łyżwach.


Kuchnia Łotewska.

Łotwa przez długi czas była bardzo ubogim państwem, co odbiło się na sztuce kulinarnej tego kraju. Tradycyjna kuchnia łotewska jest chyba najmniej urozmaiconą i najbardziej oszczędną z kuchni europejskich. Tradycyjne dania opierają się głównie na rybach, ponieważ warzywa (oprócz płodów leśnych jak np. rzepy), owoce a nawet mięso zawsze były trudno dostępne. Potrawy Łotyszy są ciężkie, proste, a nawet bardzo proste, ale za to sycące. Na Łotwie wykorzystuje się wiele potraw mącznych i chleba, szczególnie żytniego i ciemnego razowca. Z resztek wyczarowuje się sałatki i zapiekanki, tak, aby nic się nie zmarnowało. Jeżeli do przyrządzania dań wykorzystuje się mięso to najczęściej jest ono wędzone.
Podobna prostota i podporządkowanie praktycznemu podejściu do sztuki kulinarnej widoczna jest wśród zup, których zresztą Łotysze nie jedzą zbyt wiele. Zupy również są ciężkie, sycące i proste. Bardzo dużą popularnością cieszy się zupa z chleba kukurydzianego i śmietany (maizes zupa).
Łotysze jedzą dużo ryb, poławianych w Morzu Bałtyckim, a najważniejsza potrawa znad Zatoki Ryskiej to wędzone szproty. We wschodnich rejonach kraju, przy granicy z Estonią, Białorusią i Rosją widać większy wpływ kuchni tego ostatniego państwa. Spotyka się tu typowe dla kuchni rosyjskiej bliny pieczone z mąki lub ziemniaków.



January 21 was the Day of Latvian. Piekliśmy bread, watched the presentation, each of us read about Latvia. Unfortunately the weather destroyed our plans, it was cold, it was raining. So we decided to meet half of the course, and the output of the rink postponed for another day. We'll tell you about it soon. Why skates? For Latvia and skates are the same letter :), because Latvia is situated in north-east of Poland, so if the winter is nice the children will definitely go there in winter for ice skating.

Cuisine of Latvia.
  Latvia has long been a very poor country, which was reflected in the culinary arts of the country. Traditional Latvian cuisine is probably the least diverse and most economical of European cuisine. Traditional dishes are mainly based on fish, because vegetables (except for forest crops such as turnips), fruits and even meat has always been readily available. Latvian food is heavy, straight, and even very simple, but it is filling. In Latvia, using a variety of dishes flour and bread, especially rye and dark black bread. The remaining conjures a salad and casseroles, so that nothing is wasted. If cooking meat dishes are used most often it is smoked.The same simplicity and practical approach to the subordination of the culinary arts can be seen among the soups, which, moreover, Latvians do not eat too much. Soups are also heavy, filling and simple. Very popular soup with corn bread and cream (maizes soup).Latvians eat a lot of fish caught in the Baltic Sea, and the most important dish from the Gulf of Riga sprats smoked it. In the eastern parts of the country, near the border with Estonia, Belarus and Russia see a greater impact of the latter country kitchen. Here he meets typical Russian cuisine pancakes baked with flour or potatoes.





























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz