KUGELIS
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Czas
przygotowania: 30 minut
Czas
pieczenia: 120 minut
Kaloryczność:
520 kcal
Ilość
porcji: 8
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 3 jajka
- tłuszcz do formy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki
obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać,
posiekać. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek
odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie
wymieszać. Dodać jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze
wymieszać.
Masę wlać do
natłuszczonej formy i piec 1–2 godziny (w zależności od grubości warstwy),
aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem z odłożonych skwarek i śmietany. Na
Żmudzi do babki podaje się napar z mięty.
Najsmaczniejsza
jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po
upieczeniu postaw formę na szmatce zamoczonej w zimnej wodzie.
SEROWE
PLACUSZKI
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 200-250 g twarożku
śmietankowego lub serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ⅓ szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
- truskawki, maliny lub inne
ulubione owoce/konfitura
- cukier puder do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek,
ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę, zmiksować.
Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą masy.
Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą masy.
Smażyć na rozgrzanej patelni (1-2 minuty z każdej
strony, aż placek wyraźnie się zarumieni).
Oprószyć cukrem pudrem, podawać z pokrojonymi
truskawkami, malinami lub konfiturą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz