wtorek, 15 stycznia 2013

Litwa przepisy




KUGELIS
PRZEPIS:


SKŁADNIKI:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Kaloryczność: 520 kcal
Ilość porcji: 8


Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
Masę wlać do natłuszczonej formy i piec 1–2 godziny (w zależności od grubości warstwy), aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem z odłożonych skwarek i śmietany. Na Żmudzi do babki podaje się napar z mięty.  
Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po upieczeniu postaw formę na szmatce zamoczonej w zimnej wodzie.


SEROWE PLACUSZKI
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • 3 duże jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200-250 g twarożku śmietankowego lub serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
  • truskawki, maliny lub inne ulubione owoce/konfitura
  • cukier puder do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek, ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę, zmiksować.
Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą masy.
Smażyć na rozgrzanej patelni (1-2 minuty z każdej strony, aż placek wyraźnie się zarumieni).
Oprószyć cukrem pudrem, podawać z pokrojonymi truskawkami, malinami lub konfiturą.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz