wtorek, 30 października 2012

Cypr przepisy



MUSAKA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1-2 duże bakłażany
1 duża cebula
ok. 60 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
1 łyżeczka oregano
mielony kminek, cynamon -  te przyprawy super podkreślają smak potrawy
sól, pieprz
czosnek
oliwa lub olej rzepakowy do smażenia


sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka startego żółtego sera
do posypania : żółty ser, tarta bułka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.        Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.
Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

2. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso (lub przygotowany granulat sojowy) i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu,
aż mięso zmieni kolor na brązowy (jeśli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, które często jest tłuste, w czasie smażenia wydziela się cos w rodzaju rosołu i należy go odlać przed dodaniem pomidorów)
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

3. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel).
Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.

4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni. 

CIASTO FRANCUSKIE Z RODZYNKAMI, MIGDAŁAMI I MIODEM
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki rodzynek,
3 łyżki orzechów,
2 łyżki migdałów,
3 łyżki miodu,
1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gdy posiadamy ciasto francuskie zamrożone pamiętajmy by je uprzednio rozmrozić.
Rozmrożone cisto rozwinąć na blacie posypanym mąką, szklanką wydusić kółka jak na pierożki.
Migdały i rodzynki należy sparzyć, osuszyć i zmielić.
Miód rozpuszczamy w garnuszku dodajemy migdały, rodzynki oraz cynamon, mieszać 2-3 min następnie ostudzić.
Schłodzoną masę ułożyć na kółkach z ciasta francuskiego zlepić oba brzegi kółeczka, wyłożyć na blachę wcześniej pokrytą pergaminem.
Piec nie więcej niż 30 min w temp. 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz