KOLOROWE
TOSTY
Ich
wykonanie nie należy do absorbujących, a po kolorowe grzanki z ketchupem i
majonezem, chętnie sięgają młodsi oraz starsi Holendrzy. Skład przekąski zależy
od naszej fantazji, jak również od posiadanych aktualnie składników.
Składniki
§
Chleb tostowy – 1 opakowanie
§
Ser cheddar lub edamski – 40 dag w
plastrach
§
Papryki kolorowe – dwie średnie
§
Salami w plasterkach – 30 dag
§
Pomidor – 1 duży
§
Pieczarki – kilka małych sztuk
§
Wątróbka gęsia albo drobiowa – 20 dag
§
Jajka na twardo – 2
§
Ketchup do polania grzanek
§
Masło – 1 łyżka do smażenia pieczarek
§
Zioła suszone – szczypta
Sposób przygotowania
Kromki chleba tostowego wyjmij z folii i rozłóż na desce. Pieczarki oczyść, pokrój na cienkie plasterki i obsmaż na maśle. Papryki umyć i poszatkować w kostkę – usunąć pestki oraz ogonki. Wątróbkę obsmażyć. Tak przygotowane składniki rozłóż na kromkach. Ułóż kanapki na blaszce i wstaw do - rozgrzanego na 180 stopni - piekarnika. Piecz 15 minut. Po wyjęciu posyp ziołami, polej ketchupem. Smacznego!
STROOPWAFLE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, stopionego
- 150 g cukru
- 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 60 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- Nadzienie
- 350 g (lub 250 ml) melasy
- 200 g miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.
W dużej misce wymieszać mąkę z masłem, cukrem,
drożdżami, mlekiem i jajkiem. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcie na 45 minut.
2.
Przygotować nadzienie - w rondelku na średnim ogniu
podgrzewać melasę z cukrem, masłem i cynamonem. Wymieszać i odstawić.
3.
Rozgrzać waflownicę. Ciasto ugnieść i podzielić na
kulki wielkości piłki tenisowej (o średnicy około 5 cm).
Kulki umieścić w waflownicy, zamknąć pokrywę i piec do momentu,
aż para przestanie się wydobywać, a wafle będą złote.
4.
Ostrożnie wyjmować wafle. Wykrawać kółka okrągłą
foremką. Przekrawać w poprzek na pół kiedy są jeszcze gorące. Jeśli wystygną
będą się łamać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz