wtorek, 23 października 2012

Bułgaria przepisy




GULASZ BUŁGARSKI – GJUWECZ

PRZEPIS:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
·  500 g mięsa z łopatki wieprzowej,
  300 g pomidorów (lub puszka pomidorów),
  300 g zielonej papryki,
  1 bakłażan,
  3-4 ziemniaki,
  200 g ryżu,
  2 garście fasoli szparagowej,
  szklanka bulionu warzywnego,
  olej do smażenia,
  2 łyżki natki pietruszki,
  pieprz, słodka lub ostra papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie wyjmij. Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Następnie dodaj mięso i zalej wszystko szklanką bulionu. Duś do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw, aby wyciekł z niego sok. Następnie przepłucz go wodą. Do mięsa dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, paprykę i pociętą fasolkę. Zalej wszystko tłuszczem ze smażenia mięsa. Następnie całość wstaw do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika na 40 minut. Podawaj z chlebem pita lub bułeczką.

SAŁATKA SZOPSKA

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • papryka - 4 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Grecki Knorr - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • duże ogórki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ser feta - 100 gramów
  • oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1
Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
2
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.
3
Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.
4
Wymieszaj Sos sałatkowy Grecki Knorr z oliwą z oliwek oraz wodą. Dodaj również Przyprawą w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.

GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • 3 gruszki
  • 150 ml miodu
  • 10 g masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • płatki migdałów do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gruszki umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20 minut.

Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz