GULASZ BUŁGARSKI – GJUWECZ
PRZEPIS:
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
· 500
g mięsa z łopatki wieprzowej,
300 g pomidorów (lub puszka pomidorów),
300 g zielonej papryki,
1
bakłażan,
3-4 ziemniaki,
200 g ryżu,
2
garście fasoli szparagowej,
szklanka bulionu warzywnego,
olej do smażenia,
2
łyżki natki pietruszki,
pieprz, słodka lub ostra papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie
wyjmij. Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki,
pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Następnie dodaj mięso i zalej wszystko
szklanką bulionu. Duś do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie. Przełóż
do żaroodpornego naczynia. Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i
odstaw, aby wyciekł z niego sok. Następnie przepłucz go wodą. Do mięsa dodaj
pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, paprykę i pociętą fasolkę. Zalej
wszystko tłuszczem ze smażenia mięsa. Następnie całość wstaw do rozgrzanego
do 100 stopni piekarnika na 40 minut. Podawaj z chlebem pita lub bułeczką.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SAŁATKA
SZOPSKA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- papryka - 4 sztuki
- Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
- Sos sałatkowy Grecki Knorr - 1 sztuka
- pomidor - 2 sztuki
- duże ogórki - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- ser feta - 100 gramów
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1
Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po
wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
2
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz
również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki.
Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.
3
Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.
4
Wymieszaj Sos sałatkowy Grecki Knorr z oliwą z oliwek
oraz wodą. Dodaj również Przyprawą w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość
delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.
GRUSZKI
PIECZONE W MIODZIE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 3 gruszki
- 150 ml miodu
- 10 g masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- płatki migdałów do dekoracji
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Gruszki
umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać
cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i
dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki,
naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na
około 20 minut.
Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.
Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz