Schab z pieca z ziemniakami i ryżem z marchwią.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1kg schabu,200 ml bulionu warzywnego,
2 łyzki sosu sojowego,
4 łyżeczki miodu,
łyżka pasty curry,
olej,
1kg ziemniaków,
sól,pieprz.
- 200 g (1 szklanka) ryżu basmati
- 500 ml (2 szklanki) wody
- 35 g (3/4 szklanki) prażonych
orzeszków ziemnych
- 1 łyżka margaryny
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 80 g (3/4 szklanki) startej
marchwi
- sól do smaku
- pieprz cayenne do smaku
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać,pokroić w grube plasterki,oprószyć
solą i pieprzem,skropić olejem.Piec ok.godziny w piekarniku rozgrzanym do
temp.180st.Cebulę obrać,posiekać.Warzywa połączyć posolić.Schab przełożyć do
posmarowanej olejem formy,polać bulionem,piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do
temp.180st.Do brytfanny dołożyć cebule i papryki,piec 10 min,od czasu do czasu
polewając mięso wytwarzającym się sosem. Sos sojowy wymieszać z pastą
curry i miodem,posmarować schab piec 15-20min.Mięso wyjąć z
piekarnika,odstawić na ok.10 min.Pokroić w plastry,podawać z ziemniakami i
sosem warzywnym.
Ryż wsypać
do średniego rondelka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie
zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie
miękki.
2.
W
międzyczasie zmiksować orzeszki ziemne w blenderze, zmielić w młynku lub
rozgnieść w moździerzu i odstawić. Roztopić margarynę w dużej patelni na
średnim ogniu i zrumienić na niej cebulę. Dodać imbir i marchew oraz sól do
smaku i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez 5
minut. Dodać pieprz cayenne i orzeszki ziemne. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do
masy marchwiowej i wszystko delikatnie wymieszać. Udekorować posiekaną kolendrą
lub pietruszką.
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
220 g miękkiego masła
5 dużych albo 6 małych jajek
180 g mąki pszennej tortowej (1
szklanka)
50 g mąki ziemniaczanej (2 pełne
łyżki)
30 g dobrego ciemnego kakao (2
łyżki)
30 g dobrej jakościowo czekolady w
proszku (2 łyżki)
140 g cukru pudru (niepełna
szklanka)
1 łyżka cukru waniliowego
125 ml soku z pomarańczy (½
szklanki)
skórka otarta z jednej dużej
pomarańczy
2 łyżeczki suszonej skórki
pomarańczowej
2 pełne łyżeczki proszku do
pieczenia
40 g gorzkiej czekolady startej na
tarce albo bardzo drobno posiekanej
Polewa:
50 g czekolady (ja dałam 25 mlecznej
i 25 g gorzkiej)
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka dobrego ciemnego
kakao
40 g masła
3 łyżki śmietany kremówki (30 -36%)
½ łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki
wrzątku
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę i wyciągnąć sok.
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę i wyciągnąć sok.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z kakao
i proszkiem do pieczenia, dodać czekoladę w proszku i wszystko
wymieszać.
Masło włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę
dodając cukier waniliowy i po łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie puszysta
dodawać po 1 jajku cały czas miksując na średnich obrotach. Gdy wszystkie jajka
zostaną dodane może pojawić się wrażenie zwarzonej masy, ale to nie będzie
miało wpływu na końcowy efekt.
Do utartej masy maślano – jajecznej dodawać porcjami
przesiane mąki i wlewać sok pomarańczowy i cały czas ucierać mikserem aż do
wykorzystania wszystkich składników i do uzyskania jednolitej masy. Dodać
skórkę pomarańczową i tartą czekoladę. Wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć mąką
albo kakao. Masę przelać do foremki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (ja piekłam w opcji
góra – dół bez termoobiegu) i piec około 45 -50 minut, do suchego patyczka. Po
upieczeniu babę wyciągnąć z formy, przełożyć na talerz i zostawić do
wystygnięcia.
Przygotować polewę. Żelatynę zalać dwoma łyżeczkami
wrzącej wody i dokładnie rozmieszać. Szklankę z żelatyną wstawić do miseczki
wypełnionej gorącą wodą, aby żelatyna się nie ścięła. Do rondelka włożyć
połamaną czekoladę, masło, wsypać cukier, kakao i wlać śmietanę. Całość
zagotować. Wlać rozpuszczoną, płynną żelatynę, wymieszać i odstawić, aby polewa
lekko przestygła. Jeszcze ciepłą polać babkę i rozsmarować polewę po
cieście. Można ozdobić cukrową posypką. Odstawić, aby polewa zastygła. Polewa
nie pęka, dobrze się kroi, nie brudzi i pięknie błyszczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz