wtorek, 9 października 2012

Słowacja przepisy



KNEDLIKI Z GULASZEM I KAPUSTĄ

PRZEPIS na gulasz z kapustą:
Składniki:
  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18% i więcej, z kartonika)
  • 2 łyżki mąki
  • 40 g smalcu (ew. olej)
  • 1cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • papryka mielona słodka
  • pieprz, kminek, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z kostki rosołowej przygotować bulion. Drobno skrojoną cebulkę podsmażyć na smalcu (oleju), dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu.
Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu (oleju) z niewielką ilością wody. Miękką kapustę dodać do mięsa. Mąkę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli (coby się śmietana nie zważyła ) i zagęścić w ten sposób gulasz.
Smacznego:-)
PRZEPIS NA KNEDLIKI:
·         Czas: ok. 3 godziny, bo muszą wyrosnąć
·         Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
·         250 g mąki pszennej
·         1 jajo
·         125 ml mleka
·         szczypta soli
·         odrobina cukru
·         10 g drożdży świeżych
·         1 kajzerka

Krok 1.
Przygotowuję rozczyn, mieszam łyżkę mąki z drożdżami, cukrem i odrobina mleka i zostawiam na 5-10 minut by ruszyły.
Krok 2.
Kajzerkę kroję w kostkę i wrzucam do miski. Wlewam pozostałą część mleka i wbijam jajo. Mieszam.
Krok 3.
Dodaję mąkę, rozczyn, sól i mieszam
Krok 4.
Przekładam na blat i zagniatam.
Krok 5.
zostawiam do wyrastania na godzinę by zwiększyło objętość
Krok 6.
Wyrośnięte ciasto na knedliczki dzielę na 2-3 części.
Krok 7.
Formuję wałeczki. Czeskie knedliczki są troszkę większe, ale do gotowania takich jest potrzebny większy garnek, dlatego polewam zrobić odrobinę mniejsze (podzielić na 3 części a nie 2).
Zostawiam by podrosły przez 30 minut.
Krok 8.
Wrzucam do wrzącej osolonej wody. Nie polecam wrzucać wszystkich za jednym razem bo rosną, a nie mogą mieć za ciasno :) lepiej partiami.
Gotuję po 7-8 minut z każdej strony, potem wyjmuje i kroję nitką. Smacznego.

RACUSZKI

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·  125 g mąki
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  2 łyżeczki cukru pudru
  1 jajko
  1 łyżka roztopionego masła
  150 ml chudego mleka
  4 łyżeczki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTWANIA:
1.
Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.
2.
Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
3.
Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
4.
Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych. Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz