KNEDLIKI
Z GULASZEM I KAPUSTĄ
PRZEPIS
na gulasz z kapustą:
Składniki:
- 600 g
mięsa wieprzowego
- 400 g
kiszonej kapusty
- 200 ml
słodkiej śmietany (najlepiej 18% i więcej, z kartonika)
- 2 łyżki
mąki
- 40 g
smalcu (ew. olej)
- 1cebula
- 3-4 ząbki
czosnku
- 1 kostka
rosołowa
- papryka
mielona słodka
- pieprz,
kminek, sól
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Z kostki rosołowej przygotować bulion. Drobno skrojoną
cebulkę podsmażyć na smalcu (oleju), dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić
do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek,
pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas
mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu.
Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu (oleju) z
niewielką ilością wody. Miękką kapustę dodać do mięsa. Mąkę wymieszać
razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli (coby się śmietana nie
zważyła ) i zagęścić w ten sposób gulasz.
Smacznego:-)
PRZEPIS
NA KNEDLIKI:
·
Czas: ok. 3 godziny, bo muszą wyrosnąć
·
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
·
250 g mąki pszennej
·
1 jajo
·
125 ml mleka
·
szczypta soli
·
odrobina cukru
·
10 g drożdży świeżych
·
1 kajzerka
Krok 1.
Przygotowuję rozczyn, mieszam
łyżkę mąki z drożdżami, cukrem i odrobina mleka i zostawiam na 5-10 minut by ruszyły.
Krok 2.
Kajzerkę kroję w kostkę i
wrzucam do miski. Wlewam pozostałą część mleka i wbijam jajo. Mieszam.
Krok 3.
Dodaję mąkę, rozczyn, sól i
mieszam
Krok 4.
Przekładam na blat i
zagniatam.
Krok 5.
zostawiam do wyrastania na
godzinę by zwiększyło objętość
Krok 6.
Wyrośnięte ciasto na
knedliczki dzielę na 2-3 części.
Krok 7.
Formuję wałeczki.
Czeskie knedliczki są troszkę większe, ale do gotowania takich jest potrzebny
większy garnek, dlatego polewam zrobić odrobinę mniejsze (podzielić na 3 części
a nie 2).
Zostawiam by podrosły przez 30
minut.
Krok 8.
Wrzucam do wrzącej
osolonej wody. Nie polecam wrzucać wszystkich za jednym razem bo rosną, a nie
mogą mieć za ciasno :) lepiej partiami.
Gotuję po 7-8 minut z każdej
strony, potem wyjmuje i kroję nitką. Smacznego.
RACUSZKI
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
· 125 g mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
cukru pudru
1 jajko
1 łyżka
roztopionego masła
150 ml
chudego mleka
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTWANIA:
1.
1.
Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do
pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane
jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto,
dodając mleka.
2.
Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie
wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w
cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować
ją 1 łyżeczką oleju.
3.
Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać
ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości
racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół
nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty,
aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny
być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
4.
Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę
i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach.
Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby
nie stygły podczas smażenia następnych. Przed smażeniem każdej porcji wlać na
patelnię 1 łyżeczkę oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz