piątek, 16 listopada 2012

Niemcy przepisy



NIEMIECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Składniki na 4 porcje:
•     500 g ziemniaków sałatkowych, które nie rozsypują się podczas gotowania, np. frezja
•     1 cebula
•     1 łyżka masła
•     3 łyżki białego octu winnego
•     2 łyżki oleju roślinnego
•     150 ml bulionu wołowego
•     1/2 łyżki słodkiej musztardy
•     1 pęczek szczypiorku
•     sól & pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie:
1.    Ziemniaki gotujemy w mundurkach – na parze, przez około 30 minut lub w wodzie. Wody nie solimy.
2.    Obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę.
3.    Przygotowujemy marynatę do ziemniaków. Mieszamy ocet, sól, pieprz, olej i musztardę.
4.    Gdy ziemniaki są ugotowane przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je w równej szerokości plastry i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować.
5.    Podgrzewamy masło i szklimy do miękkości pokrojoną cebulę.
6.    Przygotowujemy bulion i gdy jest jeszcze ciepły dolewamy do marynaty. Całość mieszamy.
7.    Zalewamy plastry ziemniaków ciepłą marynatą i odstawiamy na parę godzin, żeby smaki się wymieszały i ziemniaki naciągnęły marynatą. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

PIECZONE KIEŁBASKI Z CEBULĄ

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na brytfance posmarowanej olejem ułożyć kiełbaski. Doprawić je solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, posiekać w drobne piórka, ułożyć dookoła kiełbasy. Podlać odrobiną wody. Cebulę posolić do smaku. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.

TORT SZWARCWALDZKI

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:

• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:
  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Ciasto: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszamy z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładamy do formy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki.
  • Wiśnie podgrzewamy z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok zachowujemy i mieszamy z 3 łyżkami alkoholu. Nasączamy nim krążki ciasta.
  • Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszamy z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
  • Krążki tortu przekładamy wiśniami i bitą śmietaną. Dekorujemy wiśniami w zalewie.

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami na "Potrawy światowej sławy" wydanej przez Agorę.

W oryginalnym przepisie do nasączenia ciasta używa się 100 ml wiśniówki zmieszanej z 1/2 szklanki wody.
W oryginalnym przepisie wierzch tortu dekoruje się połową tabliczki czekolady. Reszta przepisu - bez zmian.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz