NIEMIECKA
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Składniki
na 4 porcje:
• 500 g ziemniaków sałatkowych, które nie
rozsypują się podczas gotowania, np. frezja
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 150 ml bulionu wołowego
• 1/2 łyżki słodkiej musztardy
• 1 pęczek szczypiorku
• sól & pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach – na parze,
przez około 30 minut lub w wodzie. Wody nie solimy.
2. Obieramy cebulę i siekamy ją w drobną
kostkę.
3. Przygotowujemy marynatę do ziemniaków.
Mieszamy ocet, sól, pieprz, olej i musztardę.
4. Gdy ziemniaki są ugotowane przelewamy je
zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je w równej szerokości plastry
i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować.
5. Podgrzewamy masło i szklimy do miękkości
pokrojoną cebulę.
6. Przygotowujemy bulion i gdy jest jeszcze
ciepły dolewamy do marynaty. Całość mieszamy.
7. Zalewamy plastry ziemniaków ciepłą marynatą
i odstawiamy na parę godzin, żeby smaki się wymieszały i ziemniaki
naciągnęły marynatą. Przed podaniem posypujemy sałatkę posiekanym
szczypiorkiem.
PIECZONE
KIEŁBASKI Z CEBULĄ
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na brytfance posmarowanej olejem ułożyć
kiełbaski. Doprawić je solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, posiekać w
drobne piórka, ułożyć dookoła kiełbasy. Podlać odrobiną wody. Cebulę posolić do
smaku. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
TORT SZWARCWALDZKI
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:
• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie:
• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)
• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie:
• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)
Bita śmietana:
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
- Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno żółtka, miksując po każdym
dodanym żółtku. Mieszamy z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką
czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną
zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy
z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładamy do formy 24 cm i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut.
Całkowicie ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki.
- Wiśnie podgrzewamy
z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotujemy przez kilka minut na
małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok zachowujemy i mieszamy
z 3 łyżkami alkoholu. Nasączamy nim krążki ciasta.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszamy z
żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
- Krążki tortu przekładamy wiśniami i bitą
śmietaną. Dekorujemy wiśniami w zalewie.
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami na "Potrawy światowej sławy" wydanej przez Agorę.
W oryginalnym przepisie do nasączenia ciasta używa się 100 ml wiśniówki zmieszanej z 1/2 szklanki wody.
W oryginalnym przepisie wierzch tortu dekoruje się połową tabliczki czekolady. Reszta przepisu - bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz