sobota, 3 listopada 2012

Czechy przepisy




SER SMAŻONY Z FRYTKAMI I TATARKĄ

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·         żółty ser
·         jajko
·         olej do smażenia
·         bułka tarta
·         sól
·         pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser pokroić w plasterki grubości około 5 mm (mogą być ciut grubsze, lecz nie powinny być cieńsze). Rozbełtać jajko, posolić i popieprzyć do smaku. Maczać ser w jajku i panierować w bułce tartej. Czynność tą należy powtórzyć z każdym plasterkiem - ser wtedy nie rozleje się po patelni, więc opanierowany raz ser panierujemy ponownie. Smażyć na gorącym oleju aż panierka się zarumieni.
Najlepiej smakuje z frytkami i tatarką.

PRZEPIS NA TATARKĘ:
Składniki
5 jaj ugotowanych na twardo
7 ogórków konserwowych
duży słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)
2 łyżeczki musztardy
2 łyzki śmietany 18 %
6 łyżek majonezu ,, Kielecki,,
sól  ( ja daje niecałe pół łyżeczki soli)
szczypta cukru
szczypta pieprzu
 
Ogórki, grzybki i jajka drobno pokroić. Dodać resztę składników, wymieszać. Doprawić do smaku. z podanych składników  wychodzi duża miska sosu. Jeśli ktoś potrzebuje na mniejszą  imprezę, to można zrobić z połowy składników. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz