SER SMAŻONY Z FRYTKAMI I TATARKĄ
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·
żółty ser
·
jajko
·
olej do smażenia
·
bułka tarta
·
sól
·
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser pokroić w plasterki grubości około 5 mm
(mogą być ciut grubsze, lecz nie powinny być cieńsze). Rozbełtać jajko, posolić
i popieprzyć do smaku. Maczać ser w jajku i panierować w bułce tartej.
Czynność tą należy powtórzyć z każdym plasterkiem - ser wtedy nie rozleje
się po patelni, więc opanierowany raz ser panierujemy ponownie. Smażyć na
gorącym oleju aż panierka się zarumieni.
Najlepiej smakuje z frytkami i tatarką.
PRZEPIS NA TATARKĘ:
Składniki
5 jaj ugotowanych na twardo
7 ogórków konserwowych
duży słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)
2 łyżeczki musztardy
2 łyzki śmietany 18 %
6 łyżek majonezu ,, Kielecki,,
sól ( ja daje niecałe pół łyżeczki soli)
szczypta cukru
szczypta pieprzu
7 ogórków konserwowych
duży słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)
2 łyżeczki musztardy
2 łyzki śmietany 18 %
6 łyżek majonezu ,, Kielecki,,
sól ( ja daje niecałe pół łyżeczki soli)
szczypta cukru
szczypta pieprzu
Ogórki, grzybki i jajka drobno pokroić. Dodać resztę
składników, wymieszać. Doprawić do smaku. z podanych składników wychodzi
duża miska sosu. Jeśli ktoś potrzebuje na mniejszą imprezę, to można
zrobić z połowy składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz