wtorek, 27 listopada 2012

Grecja przepisy



SAŁATKA GRECKA

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • pomidory
  • ogórki
  • czerwona cebula
  • zielona i czerwona papryka surowa
  • zielone lub czarne oliwki
  • ser feta
  • ew. sałata lodowa i czosnek
  • oliwa z oliwek, oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory koktajlowe jak najbardziej tutaj pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej cebuli, papryki, kawałki lub plastry sera feta i oliwki. Ewentualnie poszarpaną sałatę lodową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypujemy oregano. Można zrobić również wersję anglosaską z winegretem i czosnkiem. Nie ma potrzeby solenia sałatki, gdyż feta jest wystarczająco słona. Smacznego

SUWLAKI (SOUVLAKI)

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·  pierś z indyka – 4 kg
·  czosnek – 1 główka
·  ocet jabłkowy – 1 but.
·  sól
·  pieprz czarny mielony – 1 opak
·  tymianek – 1 opak.
·  czerwone wino wytrawne – 1but.
·  natka pietruszki – 1 pęczek lub 1 opak. Suszonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokroić w sporą kostkę, włożyć do dużego plastikowego woreczka, dodać pozostałe składniki marynaty i zostawić w lodówce co najmniej na całą noc, od czasu do czasu mieszając i przewracając. Następnego dnia nadziać mięso na metalowe szpadki lub patyczki (jeśli używamy drewnianych patyczków, należy przed grillowaniem namoczyć je w wodzie) i grillować 15 - 20 minut, aż mocno się zrumienią. Można też piec mięso w piekarniku (górna grzałka). W międzyczasie greckie chlebki zawinąć w folię i zagrzać na grillu lub w piekarniku. Nakładamy upieczone mięso na gorący chlebek, dodajemy kilka plastrów lekko posolonej i posypanej pieprzem cebuli i pomidora, na to spory kleks sosu tzatziki, składamy chlebek na pół - danie gotowe. Można także podawać souvlaki zawinięte w pitę.
Do souvlaki podaje się często grecką sałatkę wiejską. A w greckich tawernach i restauracjach serwuje się je także z ryżem, a nawet z frytkami. Potrawę podaje się najczęściej w chlebku lub picie, ale też czasem na szpadkach, na których były pieczone - wtedy dodatkowo z ćwiartką cytryny i z kromkami chleba podanymi jakom dodatek.
Do souvlaki można użyć też kurczaka, często owiniętego w plasterki boczku, lub mięsa wieprzowego, a zamiast pomidorów - czerwoną paprykę. Niektóre przepisy zalecają krótsze trzymanie mięsa w marynacie - tylko 2 - 3 godziny, ale to chyba jednak za krótko, mięso nie zdąży skruszeć ani nabrać smaku.
Przygotowanie souvlaki w Polsce jest tym łatwiejsze, że sami Grecy lubią swobodę i nie podchodzą do niczego (a więc i do gotowania) zbyt rygorystycznie. Możemy więc spokojnie używać naszych, rodzimych ziół i przypraw i dodawać je trochę „według smaku” - souvlaki pozostanie souvlaki.
Ta potrawa jest idealna na zarówno garden party, jak i na domową kolację lub śniadanie. Pamiętajmy, że Grecy należą do jednych z najzdrowszych i najdłużej żyjących narodów świata, a zawdzięczają to z jednej strony pogodnemu usposobieniu i trochę niefrasobliwości, ale także zdrowej kuchni.

SAŁATKA OWOCOWA

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·  pomarańcza – 1 kg
·  mandarynka – 1 kg
·  kiwi – 1 kg
·  brzoskwinie – 1 kg
·  winogrona – 1 kg
·  figi – 10 szt. ( lub 2 puszki)
·  miód naturalny – 0,5 litra
·  migdały w płatkach – 20 dkg
·  orzechy włoskie łuskane – 20 dkg
·  jogurt grecki – 800 ml
·  świeże liście mięty – 1 doniczka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce wystarczy:
  • obrać -  i tu uwaga  - nie wszystkie, bo niektórych się po prostu nie da ;)
  • pokroić – tak żeby każdy nie miał problemu z jej jedzeniem :)
  • wymieszać – czasami ostrożnie, żeby od razu nie wyszedł nam mus owocowy
  • chwilkę poczekać, aby smaki się „przegryzły” (tu akurat jest najtrudniej)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz