SAŁATKA
GRECKA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- pomidory
- ogórki
- czerwona
cebula
- zielona
i czerwona papryka surowa
- zielone
lub czarne oliwki
- ser
feta
- ew.
sałata lodowa i czosnek
- oliwa
z oliwek, oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od
pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory koktajlowe jak najbardziej tutaj
pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej
cebuli, papryki, kawałki lub plastry sera feta i oliwki. Ewentualnie poszarpaną
sałatę lodową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz
posypujemy oregano. Można zrobić również wersję anglosaską z winegretem i
czosnkiem. Nie ma potrzeby solenia sałatki, gdyż feta jest wystarczająco słona.
Smacznego
SUWLAKI
(SOUVLAKI)
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
· pierś z indyka – 4 kg
· czosnek – 1 główka
· ocet jabłkowy – 1 but.
· sól
· pieprz czarny mielony – 1 opak
· tymianek – 1 opak.
· czerwone wino wytrawne – 1but.
· natka pietruszki – 1 pęczek lub 1 opak. Suszonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokroić w
sporą kostkę, włożyć do dużego plastikowego woreczka, dodać pozostałe składniki
marynaty i zostawić w lodówce co najmniej na całą noc, od czasu do czasu
mieszając i przewracając. Następnego dnia nadziać mięso na metalowe szpadki
lub patyczki (jeśli używamy drewnianych patyczków, należy przed grillowaniem
namoczyć je w wodzie) i grillować 15 - 20 minut, aż mocno się zrumienią.
Można też piec mięso w piekarniku (górna grzałka). W międzyczasie greckie
chlebki zawinąć w folię i zagrzać na grillu lub w piekarniku. Nakładamy
upieczone mięso na gorący chlebek, dodajemy kilka plastrów lekko posolonej i
posypanej pieprzem cebuli i pomidora, na to spory kleks sosu tzatziki,
składamy chlebek na pół - danie gotowe. Można także podawać souvlaki zawinięte
w pitę.
Do souvlaki
podaje się często grecką sałatkę wiejską. A w greckich tawernach i
restauracjach serwuje się je także z ryżem, a nawet z frytkami. Potrawę podaje
się najczęściej w chlebku lub picie, ale też czasem na szpadkach, na których
były pieczone - wtedy dodatkowo z ćwiartką cytryny i z kromkami chleba
podanymi jakom dodatek.
Do souvlaki
można użyć też kurczaka, często owiniętego w plasterki boczku, lub mięsa
wieprzowego, a zamiast pomidorów - czerwoną paprykę. Niektóre przepisy zalecają
krótsze trzymanie mięsa w marynacie - tylko 2 - 3 godziny, ale to chyba
jednak za krótko, mięso nie zdąży skruszeć ani nabrać smaku.
Przygotowanie
souvlaki w Polsce jest tym łatwiejsze, że sami Grecy lubią swobodę i nie podchodzą
do niczego (a więc i do gotowania) zbyt rygorystycznie. Możemy więc
spokojnie używać naszych, rodzimych ziół i przypraw i dodawać je trochę „według
smaku” - souvlaki pozostanie souvlaki.
Ta potrawa jest
idealna na zarówno garden party, jak i na domową kolację lub śniadanie.
Pamiętajmy, że Grecy należą do jednych z najzdrowszych i najdłużej
żyjących narodów świata, a zawdzięczają to z jednej strony pogodnemu
usposobieniu i trochę niefrasobliwości, ale także zdrowej kuchni.
SAŁATKA
OWOCOWA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
· pomarańcza – 1 kg
· mandarynka – 1 kg
· kiwi – 1 kg
· brzoskwinie – 1 kg
· winogrona – 1 kg
· figi – 10 szt. ( lub 2 puszki)
· miód naturalny – 0,5 litra
· migdały w płatkach – 20 dkg
· orzechy włoskie łuskane – 20 dkg
· jogurt grecki – 800 ml
· świeże liście mięty – 1 doniczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce wystarczy:
- obrać - i tu uwaga - nie wszystkie, bo niektórych się
po prostu nie da ;)
- pokroić – tak żeby każdy nie miał problemu z jej jedzeniem :)
- wymieszać – czasami ostrożnie, żeby od razu nie wyszedł nam mus
owocowy
- chwilkę poczekać, aby smaki się „przegryzły” (tu akurat jest
najtrudniej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz