Frykadele z
mięsa (Frikadeller) - Dania
Duńczycy na potęgę zajadają się potrawami z mięsa
mielonego, najpopularniejszym daniem tego typu są Frikadeller, jedzone chętnie
zarówno na gorąco jak i na zimno.
Frikadeller mogą być przyrządzane na
różne sposoby: z wieprzowiny, z wołowiny albo z mięsa mieszanego.
Składniki:
·
1/2 kg mięsa
mielonego wołowo-wieprzowego,
·
100 g bułki
tartej,
·
1 średnia
cebula,
·
1 jajko,
·
3/4 szkl
wody,
·
sól,
·
pieprz,
·
tłuszcz do
smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Do mięsa dodać tartą bułkę, utartą na najdrobniejszej tarce cebulę, jajko, przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką placuszki z mięsa (ja formowałam wilgotnymi dłońmi malutkie kotleciki) i smażyć na rumiano z obu stron.
„Duńska sałatka z
makaronem i groszkiem”
|
Składniki:
20 dag makaronu, 20 dag marchwi, 1
ogórek konserwowy, 10 dag groszku, 10 dag szynki lub pieczonego mięsa,
pół słoika majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Makaron ugotować w osolonej
wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Marchew ugotować, pokroić w kostkę.
Ogórek i szynkę pokroić. Wszystko wymieszać i dodać groszek. Połączyć
majonez z pozostałymi składnikami sosu.
|
Duńskie babeczki
Składniki:
1/3 szklanki mąka
2 jajka
cukier waniliowy
3/4 szkl cukier kryształ
125 g masło
2 szkl kokos
100 g gorzka czekolada
50 g orzechy włoskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy około 25 papierowych foremek. Do zamrażarki wkładamy
czekoladę połamaną na cząstki.Topimy masło i odstawiamy je do
wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka na sztywna pianę.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do makutry z białkami
delikatnie dodajemy żółtka, mąkę, kokos, orzechy i masło. Mieszamy. Papierowe
foremki wypełniamy do wysokości 2/3 i do każdej foremki wkładamy kawałek zamrożonej
czekolady. Pieczemy 10 – 15 minut w tem 200 ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz