wtorek, 13 listopada 2012

Dania przepisy


Frykadele z mięsa (Frikadeller) - Dania

  
   Duńczycy na potęgę zajadają się potrawami z mięsa mielonego, najpopularniejszym daniem tego typu są Frikadeller, jedzone chętnie zarówno na gorąco jak i na zimno.
   Frikadeller mogą być przyrządzane na różne sposoby: z wieprzowiny, z wołowiny albo z mięsa mieszanego.

Składniki:

·                     1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
·                     100 g bułki tartej,
·                     1 średnia cebula,
·                     1 jajko,
·                     3/4 szkl wody,
·                     sól,
·                     pieprz,
·                     tłuszcz do smażenia  

SPOSÓB WYKONANIA:

   Do mięsa dodać tartą bułkę, utartą na najdrobniejszej tarce cebulę, jajko, przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
   Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką placuszki z mięsa (ja formowałam wilgotnymi dłońmi malutkie kotleciki) i smażyć na rumiano z obu stron.

Duńska sałatka z makaronem i groszkiem”

Składniki:

20 dag makaronu, 20 dag marchwi, 1 ogórek konserwowy, 10 dag groszku, 10 dag szynki lub pieczonego mięsa, pół słoika majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz.

Sposób wykonania:

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Marchew ugotować, pokroić w kostkę. Ogórek i szynkę pokroić. Wszystko wymieszać i dodać groszek. Połączyć majonez z pozostałymi składnikami sosu.

Duńskie babeczki
Składniki:
1/3 szklanki mąka
2 jajka
cukier waniliowy
3/4 szkl cukier kryształ
125 g masło
2 szkl kokos
100 g gorzka czekolada
50 g orzechy włoskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy około 25 papierowych foremek. Do zamrażarki wkładamy czekoladę połamaną na cząstki.Topimy masło i odstawiamy je do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka na sztywna pianę. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do makutry z białkami delikatnie dodajemy żółtka, mąkę, kokos, orzechy i masło. Mieszamy. Papierowe foremki wypełniamy do wysokości 2/3 i do każdej foremki wkładamy kawałek zamrożonej czekolady. Pieczemy 10 – 15 minut w tem 200 ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz