wtorek, 11 września 2012

Polska przepisy



KLUSKI ŚLĄSKIE
PRZEPIS
SKŁADNIKI:   Składniki (dla 4 osób):
·        1 kg sypkich ziemniaków
·        mąka ziemniaczana
·        1 jajko (opcjonalnie)

SPOSÓB WYKONANIA:

Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę i, opcjonalnie, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.


ROLADY ŚLĄSKIE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • mięso wieprzowe lub wołowe - ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
  • Farsz :
  • ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • cebule-cienko posypać po całości rolady,
  • boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • kiełbasa dowolna - po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • sól-do smaku
  • pieprz-do smaku,
  • musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna - 6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
  • Dodatkowo:
  • biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
  • tłuszcz, np. margaryna na dno brytfanny,
  • woda do podlewania rolad.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i  wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

CZERWONA KAPUSTA

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 2 jabłka
  • 3-4 łyżki octu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • tłuszcz z pieczonego kurczaka ( lub masło)
  • 3 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę szatkujemy w  robocie wielofunkcyjnym z tarczą do szatkowania. Taką ilość kapusty musimy szatkować na dwa razy, bo nie zmieści się nam całość w pojemniku. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dodajemy tłuszcz z kurczaka. Zalewamy wodą do wysokości kapusty. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ocet, sól i cukier.  Mąkę zaklepujemy z zimną wodą i dodajemy do kapusty. Jeszcze gotujemy na małym ogniu kilka minut .Smakujemy i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku   kapusta jest gotowa.
Jabłka w kapuście zmiękną i nie będzie ich widać, a nadają smak potrawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz