KLUSKI
ŚLĄSKIE
PRZEPIS
SKŁADNIKI: Składniki (dla 4 osób):
·
1 kg sypkich ziemniaków
·
mąka ziemniaczana
·
1 jajko (opcjonalnie)
SPOSÓB
WYKONANIA:
Krok 1. Obrane ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki
w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W
wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę i, opcjonalnie, wbijamy
jajko. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy
niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do
osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na
powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.
ROLADY
ŚLĄSKIE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- mięso wieprzowe lub wołowe - ilość plastrów zależy od porcji, w tym
wypadku 6 grubszych plastrów.
- Farsz :
- ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- cebule-cienko posypać po całości rolady,
- boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- kiełbasa dowolna - po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
- sól-do smaku
- pieprz-do smaku,
- musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna - 6
łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
- Dodatkowo:
- biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
- tłuszcz, np. margaryna na dno brytfanny,
- woda do podlewania rolad.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
CZERWONA
KAPUSTA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (
średniej wielkości)
- 2 jabłka
- 3-4 łyżki octu
- sól do smaku
- cukier do smaku
- tłuszcz z pieczonego kurczaka (
lub masło)
- 3 łyżki mąki
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Kapustę
szatkujemy w robocie wielofunkcyjnym z tarczą do szatkowania. Taką
ilość kapusty musimy szatkować na dwa razy, bo nie zmieści się nam całość w
pojemniku. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy i kroimy
w plastry. Dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dodajemy tłuszcz z kurczaka.
Zalewamy wodą do wysokości kapusty. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż
kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ocet, sól i cukier. Mąkę
zaklepujemy z zimną wodą i dodajemy do kapusty. Jeszcze gotujemy na małym ogniu
kilka minut .Smakujemy i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku kapusta
jest gotowa.
Jabłka w kapuście zmiękną i nie będzie ich widać, a
nadają smak potrawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz