poniedziałek, 17 września 2012

Francja 17.09.2012


Kolejne nasze spotkanie było dniem francuskim.


Spotkaliśmy się w plenerze w Parku Kościuszki na bulodromie. Przyjechał do nas instruktor gry w bule. Gra spodobała się wszystkim uczestnikom spotkania i każdy chętnie brał w niej udział.

 The next day our meeting was with French.

We met with instructor  who taught us play boules. All participants liked the game and we was 
happy to take part in the game .






Po bardzo męczącej grze poszliśmy na przygotowane przez kucharza jedzenie. Najpierw zaserwował pyszną sałatkę śródziemnomorską złożoną z sałaty, pomidorów, oliwkek (które większość wybierała ;)), sera feta, itp. Do tego były podane francuskie bagietki z masełkiem czosnkowym (przepis poniżej). Na deser podano żółtego melona owiniętego szynką.
Spotkanie uważamy za udane, bo każdy świetnie się bawił i najadł do syta




Przepis na pyszne masełko czosnkowe:
  • -       Masło (1/2 kostki)
  • -       Czosnek (3 ząbki, ew. Więcej jeśli ma być ostrzejsze)
  • -       Zioła (np. zioła prowansalskie lub bazylia jeśli ma być do dań włoskich)
  • -       Vegeta lub podobne (około łyżki stołowej dla podreślenia smaku)   
  •  
  • The recipe for a delicious garlic butter:

         - Butter (1/2 cup)
         - Garlic (3 cloves of, possibly more if they have to be tougher)
         - Herbs (such as basil herbs de Provence or if it has to be Italian dishes)
         - Vegeta or similar (approximately podreślenia tablespoon to taste)
Więcej zdjęć:

































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz