SAŁATKA NICEJSKA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
•
1
główka sałaty
•
1
ogórek
•
2
pomidory
•
1
papryka
•
1
mała cebula
•
garść
czarnych oliwek
•
1
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
•
4-5
filecików anchois
•
2
jaja na twardo
•
sól,
pieprz
•
oliwa
z oliwek
•
ocet
winny
•
świeże
zioła
SPOSÓB
WYKONANIA
Liście sałaty umyć
i wysuszyć. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie
obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na niezbyt
cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, a
cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić.
Wymieszać wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z
oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami
pokrojonymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.
Uwagi:
Najlepsza
oczywiście będzie do tego bagietka oraz kieliszek czerwonego wina.
CIASTKA FRANCUSKIE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto francuskie
Budyń waniliowy lub śmietankowy lub krem do
karpatki (najlepiej ten do gotowania) – do budyniu oczywiście potrzebne jest mleko
Truskawki
Cynamon, migdały w płatkach i cukier brązowy
Jajko
Cukier puder do posypania
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Ciasto
francuskie rozmrażamy – ułożyć w prostokąty na
papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce na której będziemy piec ciastka.
Przykryć całość mokrą ściereczkę aby ciasto nie wysychało (gdyż po wyschnięciu
pęka co potem utrudnia krojenie płatów na kwadraty).
Ugotować
budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Rozmrożone
ciasto pokroić na kwadraty o boku 10cm. Pozostawić na każdym boku centymetrowy
brzeg, środek nakłuć najlepiej
widelcem.
Truskawki
umyć, wydrylować, wrzucić do miski do której należy wsypać cynamon, brązowy
cukier oraz płatki migdałów. Wszystko razem wymieszać
Na
środku każdego kwadratu wylać ok. po 1
łyżce budyniu, na
budyń
położyć po 2,3 kawałki śliwki. Pozostawione wolne boki
ciasta
posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Całość
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25
minut.
Po
upieczeniu i delikatnym wystudzeniu można każde ciasto
posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz