wtorek, 18 września 2012

Francja przepisy




SAŁATKA NICEJSKA

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
                    1 główka sałaty
                    1 ogórek
                    2 pomidory
                    1 papryka
                    1 mała cebula
                    garść czarnych oliwek
                    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
                    4-5 filecików anchois
                    2 jaja na twardo
                    sól, pieprz
                    oliwa z oliwek
                    ocet winny
                    świeże zioła

SPOSÓB WYKONANIA

Liście sałaty umyć i wysuszyć. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojonymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.


Uwagi:  
Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz kieliszek czerwonego wina.

CIASTKA FRANCUSKIE

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  Ciasto francuskie
  Budyń waniliowy lub śmietankowy lub krem do karpatki (najlepiej ten do gotowania) – do budyniu oczywiście potrzebne jest mleko
  Truskawki
  Cynamon, migdały w płatkach i cukier brązowy
  Jajko
  Cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto francuskie rozmrażamy – ułożyć w prostokąty na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce na której będziemy piec ciastka. Przykryć całość mokrą ściereczkę aby ciasto nie wysychało (gdyż po wyschnięciu pęka co potem utrudnia krojenie płatów na kwadraty).
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty o boku 10cm. Pozostawić na każdym boku centymetrowy brzeg, środek nakłuć najlepiej 
widelcem.
Truskawki umyć, wydrylować, wrzucić do miski do której należy wsypać cynamon, brązowy cukier oraz płatki migdałów. Wszystko razem wymieszać
Na środku każdego kwadratu wylać ok.  po 1 łyżce budyniu, na  
budyń położyć po 2,3 kawałki śliwki. Pozostawione wolne boki
ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25
minut.
Po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu można każde ciasto
posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz