czwartek, 27 września 2012

Hiszpania przepisy




TORTILLA ESPANIOLA
SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • 4-5 małych ugotowanych ziemniaczków
  • 5 plasterków boczku (lub kawałek kiełbasy)
  • 5 pomidorków koktajlowych (lub jeden średni pomidor)
  • 2 papryczki pepperoni (mogą być także zielone)
  • 2 całe dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa iberyjska*
  • Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaczki pokroić w mniejsze kawałki, boczek w paski, pomidorki w połówki lub ćwiartki, papryczki wypestkować i pokroić w cieniutkie paseczki, dymki pokroić w krążki lub piórka, jeśli są większe. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Na patelni (najlepiej jeśli będzie się nadawać do piekarnika) rozgrzać oliwę i wrzucić boczek i ziemniaczki. Smażyć, mieszając. Gdy się lekko wysmaży dołożyć papryczkę i dymkę. Smażyć kolejne 2-3 minuty. W tym czasie do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozkłócić (nie trzeba ubijać – tortilla ma formę ciężkiego omletu). Na patelnię dodać pomidorki, doprawić przyprawą iberyjską i delikatnie wymieszać. Składniki rozłożyć dość równomiernie po patelni i zalać jajkiem. Smażyć ok. 5minut na niezbyt dużym ogniu, aż spód się całkowicie zetnie, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i trzymać w środku ok. 10 minut, aż wierzch będzie ścięty i zarumieniony. Można również obejść się bez piekarnika, wtedy należy tortillę w połowie smażenia obrócić na drugą stronę, aby była równomiernie usmażona. Ja wolę dopiekać ją w piekarniku, bo jest po prostu łatwiej.

CREMA CATALANA

PRZEPIS:
2 szklanki mleka
skórka z połowy cytryny
1 kawałek kory cynamonu
4 żółtka
7 łyżek cukru pudru
czubata łyżka mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do rondla wlać mleko, dodać cienko skrojoną skórkę z połowy wyparzonej wcześniej cytryny oraz korę cynamonu. Zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć skórkę i cynamon. Żółtka utrzeć na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodać do pozostałego mleka. Podgrzewać na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie gotować.
Przelać do kilku żaroodpornych miseczek i zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać odrobiną gałki muszkatołowej i zapiec przez kilka sekund w gorącym piekarniku, tak aby cukier zrumienił się na karmel i stworzył na wierzchu powłokę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz