wtorek, 23 kwietnia 2013

Szwecja przepisy




Köttbullar czyli klopsiki szwedzkie

Chyba każdy kto odwiedza sklep IKEA, miał okazję ich skosztować. Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają te małe mięsne kuleczki polane słodkawym sosem borówkowym.
Biorąc pod uwagę ostatnie afery związane z dodawaniem koniny do klopsików z IKEI , najbezpieczniej (i najsmaczniej) będzie przyrządzić je samemu w domu :)

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
600 g mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
1 średnia cebula
100 ml mleka
85 g bułki tartej
sól, pieprz, koperek
olej lub oliwa
Sos

400 ml bulionu wołowego
80 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki dżemu z borówek do mięs (lub żurawiny)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki zimnej wody
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na złoto, zostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać na jednolitą masę: mięso mielone, jajka, mleko, bułę tartą, podsmażoną cebule i garść posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki, zwilżając co jakiś czas dłonie. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć klopsiki z każdej strony na złocistobrązowy kolor, przez około 10-15 minut. Przełożyć klopsiki na talerz. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlać część bulionu, dodać 4 łyżki dżemu z borówek, wymieszać. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać na patelnię. Wlać resztę bulionu, śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć klopsiki z powrotem na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
Podawać z frytkami, obowiązkowo z dodatkową łyżką dżemu borówkowego, posypane koperkiem.
Smacznego :)

Jabłecznik szwedzki
PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
Przygotowanie kruszonki:
Trzy czwarte szklanki mąki
trzy czwarte szklanki płatków owsianych
1 łyżka stołowa cukru50
75 gram. Masła
Składniki(do środka):
2-3jabłka
1 łyżka stołowa cukru
odrobinka cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1)Nagrzać piekarnik (225 stopni)
2)Obrać jabłka
3)Jabłka pokroić w plasterki
4)Ułożyć plasterki w formie na dnie
5)Posypać jabłka cukrem i cynamonem
6)Odmierzyć: mąkę, płatki owsiane, cukier i masło
7)Wsypać wszystko do miski
8)Rękami zmieszać zawartość miski, aż powstaną okruszynki
9)Posypać okruszynkami jabłka w formie
10)Włożyć formę do piekarnika (225 stopni) i piec, aż ciasto się przyrumieni i jabłka zrobią się miękkie (około 20 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz