Köttbullar
czyli klopsiki szwedzkie
Chyba każdy kto odwiedza sklep IKEA, miał okazję ich
skosztować. Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają te małe mięsne kuleczki polane
słodkawym sosem borówkowym.
Biorąc pod uwagę ostatnie afery związane z dodawaniem koniny
do klopsików z IKEI , najbezpieczniej
(i najsmaczniej) będzie przyrządzić je samemu w
domu :)
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
600 g mięsa
wieprzowo-wołowego
2 jajka
1 średnia cebula
100 ml mleka
85 g bułki tartej
sól, pieprz, koperek
olej lub oliwa
Sos
400 ml bulionu wołowego
80 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki dżemu z borówek do mięs (lub żurawiny)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki zimnej wody
sól, pieprz
2 jajka
1 średnia cebula
100 ml mleka
85 g bułki tartej
sól, pieprz, koperek
olej lub oliwa
Sos
400 ml bulionu wołowego
80 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki dżemu z borówek do mięs (lub żurawiny)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki zimnej wody
sól, pieprz
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na złoto, zostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać na jednolitą masę: mięso mielone, jajka, mleko, bułę tartą, podsmażoną cebule i garść posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki, zwilżając co jakiś czas dłonie. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć klopsiki z każdej strony na złocistobrązowy kolor, przez około 10-15 minut. Przełożyć klopsiki na talerz. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlać część bulionu, dodać 4 łyżki dżemu z borówek, wymieszać. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać na patelnię. Wlać resztę bulionu, śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć klopsiki z powrotem na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
Podawać z frytkami, obowiązkowo z
dodatkową łyżką dżemu borówkowego, posypane koperkiem.
Smacznego :)
Jabłecznik
szwedzki
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Przygotowanie
kruszonki:
Trzy
czwarte szklanki mąki
trzy
czwarte szklanki płatków owsianych
1 łyżka
stołowa cukru50
75 gram.
Masła
Składniki(do
środka):
2-3jabłka
1 łyżka
stołowa cukru
odrobinka
cynamonu
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
1)Nagrzać
piekarnik (225 stopni)
2)Obrać
jabłka
3)Jabłka
pokroić w plasterki
4)Ułożyć
plasterki w formie na dnie
5)Posypać
jabłka cukrem i cynamonem
6)Odmierzyć:
mąkę, płatki owsiane, cukier i masło
7)Wsypać
wszystko do miski
8)Rękami
zmieszać zawartość miski, aż powstaną okruszynki
9)Posypać
okruszynkami jabłka w formie
10)Włożyć
formę do piekarnika (225 stopni) i piec, aż ciasto się przyrumieni i jabłka
zrobią się miękkie (około 20 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz