SAŁATKA
ZIEMNIACZANA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Składniki (3-4 porcje):
1 kg ziemniaków
1-2 cebule
woda lub bulion mięsny
3-4 łyż. oliwy
2-3 łyż. octu
sól, pieprz
ewentualnie pietruszka, majeranek, lubczyk ogrodowy
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 20 min),
następnie pozostawić je w tej samej wodzie jeszcze przez 10-15 min.
Marynatę przygotować z wody lub bulionu, cebuli
(drobno pokrojonej), octu, oliwy, soli, pieprzu i pozostałych ziół.
Kartofle przelać zimną wodą. Obrać i pokroić w krążki.
Dodać do marynaty i delikatnie wymieszać.
Doprawić do smaku. Przykryć i schłodzić.
Do sałatki można również dodać drobno pokrojone
korniszony oraz szczypiorek, zamiast natki pietruszki. Smacznego!
WIENER
SCHNITZEL
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Składniki (4
porcje):
4 kotlety cielęce
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić.
Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce
tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła.
Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki.
By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z
ręcznikami papierowymi.
Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z
pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką.
Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną,
chrupiącą panierkę.
STRUDEL
Z JABŁKAMI (APFELSTRUDEL )
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej typu 550
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka octu
- 100ml mleka
Nadzienie:
- ok. 1,5kg jabłek (powinny być
kwaśne)
- 100g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 100g cukru
- 70g bułki tartej
- 50g masła
Dodatkowo:
- ok. 200g masła
- olej
- jako dodatek: cukier puder, sos
waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko,
sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno
przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min. (w razie potrzeby
podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące.
(W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem
kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma
odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem
wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
2. Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją
w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką
i pozostawić na 30min.
3. W tym czasie przygotować nadzienie.
Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
4. 50g masła roztopić, dodać bułkę
tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na
ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka
wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
6. 200g masła roztopić. (Najlepiej
trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie
zastygać lekko je podgrzać).
7. Po 30min. ciasto podzielić na pół.
Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej,
a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto
i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie
rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór
ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura,
to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie
zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta,
można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
8. Ciasto posmarować cienko roztopionym
masłem, używając pędzelka.
9. Na cieście rozłożyć połowę bułki
tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę
jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche,
wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie
namoknie).
10.
Krótsze boki
ciasta należy założyć na nadzienie.
11.
Następnie
zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką
przy zwijaniu).
12.
Ciasto
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
13.
Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze
zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30min. pieczenia). Strudel wyciągnąć
i ponownie posmarować roztopionym masłem.
14.
W czasie
pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
15.
Upieczonego
strudla pozostawić na ok. 30min., kolejno pokroić w dość grube kawałki i
podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go
jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).
16.
Smacznego.
17.
Uwaga: Składniki
powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.
|
Czas przygotowania:
|
ponad 60
min.
|
|
Czas pieczenia:
|
około 45
min.
|
|
Czas oczekiwania:
|
30 min.
|
|
Trudność:
|
średnie
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz