wtorek, 9 kwietnia 2013

Malta przepisy




KRÓLIK PO MALTAŃSKU

Fenek (Rabbit) – królik rozpowszechniony na Malcie za sprawą rycerzy maltańskich, którzy lubili polować na nie dla rozrywki. Maltańczykom nie wolno było spożywać królików z wyjątkiem dnia, w którym odbywała się festa Św. Piotra i Pawła końcem czerwca. Dziś w wielu gospodarstwach hoduje się króliki i są bardzo popularnym daniem.
Przed przyrządzeniem jest marynowany w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem czerwonego wina i sosu pomidorowego.
Potrawa z królika i spaghetti zwana Fenkata uważana jest za nieoficjalną potrawę narodową.

PRZEPIS:
Rabbit in garlic and red wine (Fenek bit-tewm u l-Inbid)

Składniki:

1 cały królik
3 kieliszki czerwone wina
Liść laurowy
Sól i świeży pieprz
4 zmiażdżone ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
600ml stock
Świeży tymianek

Pokroić królika na średniej wielkości kawałki i włożyć do marynaty z wina, liścia laurowego, soli i pieprzu. Przykryć i zostawić na całą noc w lodówce.
W dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i smażyć kilka minut uważając, żeby nie się nie przypalił. Włożyć kawałki królika i smażyć obracając (mieszając). Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony, dodajemy marynatę, stock i tymianek  przyprawiamy do smaku. Dusić w piekarniku przez 60 minut lub do miękkości. Podawać z tradycyjnym chlebem maltańskim.

Ciasteczka daktylowe

400g mąki
• 1 łyżka smalcu
• 1 łyżka margaryny
• 1 łyżka cukru
• 1,2 kg drylowane daktyle
• 1 startej skórki pomarańczowej
• 1 łyżka anisette (likier anyżkowy)
• 1 łyżka wody kwiat pomarańczowy
• szczypta mielonych goździków
Wykonanie
Utrzeć smalec z mąką.
Dodać cukier i wymieszać.
Dodać Anisette i skórkę pomarańczową i zagnieść ciasto.
Następnie przygotować nadzienie.
Daktyle wymieszać z goździkami, skórką pomarańczową, anisette i wodą pomarańczową. Uwaga: Jeśli daktyle są twarde, zamocz je w wodzie na ok 30 minut, aby zmiękły. Pamiętaj że muszą być wydrylowane.
Rozwałkuj ciasto w długi szeroki pas i rozłóż przygotowane nadzienie na górnej połowie ciasta, tworząc warstwę ok. 4 cm.
Zwilż brzeg ciasta i złóż przykrywając nadzienie.
Zlep wszystkie krawędzie dobrze razem.
Pokrój w prostokątne kształty (ok. 3,5 x 2,5 cm.)
Smażyć w głębokim gorącym oleju na złoty kolor i jeść na gorąco.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz