wtorek, 19 marca 2013

Irlandia przepisy



GULASZ IRLANDZKI

SKŁADNIKI:
ilość porcji: 4
600 g łopatki jagnięcej
750 g mączystych ziemniaków
500 g marchewki
250 g cebuli
sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżka listków świeżego tymianku
500 ml wywaru mięsnego





Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min  | Gotowanie: 2 godz
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Obrać ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i pokroić w plasterki.
2. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym połowę ziemniaków, marchewki i cebuli. Każdą warstwę lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posypać niewielką ilością przygotowanych ziół. Na wierzchu ułożyć mięso i także przyprawić. Ułożyć na mięsie ponownie warzywa, lecz w odwrotnej kolejności niż poprzednio. Każdą warstwę lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
3. Wlać do naczynia wywar mięsny. Przykryć przykrywką, wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 2 godzin. Podawać na gorąco.
Praktyczna rada
Jeżeli gulasz ma być bardziej pożywny, można użyć karkówki baraniej. Jest ona silniej poprzerastana tłuszczem niż łopatka. W czasie duszenia w piekarniku uwalniają się specyficzne dla smażenia tłuszczu substancje, które powodują intensywniejszy aromat potrawy.

IRLANDZKIE PRALINKI ŚWIĄTECZNE

Przynoszą szczęście. Można podarować je w prezencie świątecznym ukochanej osobie. Najmilej widziane są oczywiście pralinki wykonane własnoręcznie

SKŁADNIKI:
6-8 dag biszkoptu (mogą być resztki z tortu lub gotowy spód biszkoptowy)
8 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
3-4 łyżki likieru Baileys
2 dag mielonych migdałów
2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Pokrusz biszkopt, wymieszaj z wiórkami masła i drobno startą czekoladą, dodaj łyżkę kakao, likier i migdały. Wyrób mikserem, lekko zagnieć, wstaw do lodówki. Z masy ulep 40 kulek, połowę z nich obtocz w cukrze pudrze, pozostałe w kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz