wtorek, 5 marca 2013

Chorwacja i Turcja przepisy





BAKLAWA


PRZEPIS:
  • Składniki do ciasta:
  • 500 g ciasta filo
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru
  • 300 g klarowanego, roztopionego masła
  • pistacje drobno posiekane do dekoracji.
  • Składniki do wykonania syropu:
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy, lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie całości nie jest bardzo skomplikowane. Na początek musimy przygotować syrop, który musi wystygnąć. Do niedużego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ważne, żeby gotować na małym ogniu do uzyskania syropu, co zajmie około 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

  Później orzechy, cynamon i cukier wkładamy do malaksera (może być blender) i miksujemy dokładnie, tak aby orzechy były drobno posiekane. Następnie przygotowujemy foremkę o wymiarach 23 x 30cm, którą smarujemy masłem. Pracując zjednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), kładziemy go na spód foremki i przy pomocy pędzelka smarujemy masłem. Następnie kładziemy na niego kolejny płat ciasta filo i znowu smarujemy masłem.
  Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wykładamy połowę przygotowanych orzechów i wyrównujemy. Na orzechy wykładamy 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie smarujemy masłem. Kolejno wykładamy resztę orzechów i znowu wyrównujemy.
  Orzechy przykrywamy 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna smarujemy masłem, razem z warstwą wierzchnią. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty, przecinając je prawie do spodniej warstwy, ponieważ po upieczeniu byłoby trudno je pokroić.
  Później pieczemy ciasto w temperaturze 140ºC przez około 2 godziny, aż do zezłocenia ciasta. Po czym wyjmujemy i gorące jeszcze ciasto polewamy równomiernie ostudzonym syropem. Ozdabiamy drobno posiekanymi pistacjami. I na koniec odstawiamy do wystudzenia. Nasz wypiek będzie najlepszy na drugi, trzeci dzień. Wtedy nie pozostaje nam już nic innego jak skosztować naszego dzieła. I poczęstować najbliższych. Smacznego! 

PILAW
SKŁADNIKI:
PRZEPIS:
450g ryżu basmati (dla bardziej autentyczny smak i konsystencję to nie jest najlepszy w użyciu łatwe ugotować ryż, jednak nadal będzie ona działać i być bardzo smaczne, jeśli nie)
1 średnia cebula, drobno posiekana
duży masła gałka plus dodatkowo służyć
4 kardamon strąki
8 ząbków
1 laska cynamonu
szczypta wątki szafran
2 liście laurowe
600ml / 1 pint hot kurczaka, bulionu warzywnego lub wody
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Aby upewnić się, że masz piękny puszysty ryż, umyć go w kilku zmian zimną wodą, a następnie pozostawić do wchłonięcia na około 30 minut w świeżej zimnej wody. Jeśli nie masz na to czasu, miejsca w sito i umyć pod zimną kran na minutę lub więcej.
2. Gotuj cebulę na maśle przez około 5 minut aż zmiękną. Dodać przyprawy, szafran i liście laurowe i gotować jeszcze kilka minut. Przyprawy da wspaniały pachnący smak ryżu. Dodać ryż i mieszać, aż ziarna są pokryte masła przed mieszaniem się w magazynie lub wody i soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć pokrywką obcisłe. Jeśli pokrywa nie jest bardzo napięty, przykryć miskę folią aluminiową przed oddaniem pokrywę. Zmniejsz temperaturę niski i pozostawić do gotowania na 10 minut przed wyłączeniem ciepła. Nie należy zdjąć pokrywę, po prostu zostawić ryż nadal gotować w garnku przez około 5 minut, aż będziesz gotowy, aby służyć.
3. Ryż powinien wchłonąć całej wody i wystarczy fluffing się widelcem. Dodaj kawałek masła przed podaniem.
Można podawać z groszkiem zielonym lub innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz