BAKLAWA
PRZEPIS:
- Składniki do ciasta:
- 500 g ciasta filo
- 500 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ szklanki cukru
- 300 g klarowanego, roztopionego
masła
- pistacje drobno posiekane do
dekoracji.
- Składniki do wykonania syropu:
- 1½ szklanki cukru
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy, lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie
całości nie jest bardzo skomplikowane. Na początek musimy przygotować
syrop, który musi wystygnąć. Do niedużego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy
cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ważne,
żeby gotować na małym ogniu do uzyskania syropu, co zajmie około 10 minut.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Później orzechy, cynamon i cukier wkładamy do
malaksera (może być blender) i miksujemy dokładnie, tak aby orzechy były
drobno posiekane. Następnie przygotowujemy foremkę o wymiarach 23 x 30cm,
którą smarujemy masłem. Pracując zjednym płatem ciasta jednocześnie (reszta
pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), kładziemy go na spód foremki i przy
pomocy pędzelka smarujemy masłem. Następnie kładziemy na niego kolejny płat
ciasta filo i znowu smarujemy masłem.
Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw
ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wykładamy połowę
przygotowanych orzechów i wyrównujemy. Na orzechy wykładamy 4 płaty ciasta
filo, każdy dokładnie smarujemy masłem. Kolejno wykładamy resztę orzechów i
znowu wyrównujemy.
Orzechy przykrywamy 12 płatami ciasta filo,
każdy z osobna smarujemy masłem, razem z warstwą wierzchnią. Następnie
ostrym nożem kroimy ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty, przecinając je
prawie do spodniej warstwy, ponieważ po upieczeniu byłoby trudno je
pokroić.
Później pieczemy ciasto w temperaturze 140ºC
przez około 2 godziny, aż do zezłocenia ciasta. Po czym wyjmujemy i gorące
jeszcze ciasto polewamy równomiernie ostudzonym syropem. Ozdabiamy drobno
posiekanymi pistacjami. I na koniec odstawiamy do wystudzenia. Nasz wypiek
będzie najlepszy na drugi, trzeci dzień. Wtedy nie pozostaje nam już nic innego
jak skosztować naszego dzieła. I poczęstować najbliższych. Smacznego!
PILAW
SKŁADNIKI:
PRZEPIS:
450g ryżu basmati (dla
bardziej autentyczny smak i konsystencję to nie jest najlepszy w użyciu
łatwe ugotować ryż, jednak nadal będzie ona działać i być bardzo smaczne, jeśli
nie)
1 średnia cebula, drobno posiekana
duży masła gałka plus dodatkowo służyć
4 kardamon strąki
8 ząbków
1 laska cynamonu
szczypta wątki szafran
2 liście laurowe
600ml / 1 pint hot kurczaka, bulionu warzywnego lub wody
sól
1 średnia cebula, drobno posiekana
duży masła gałka plus dodatkowo służyć
4 kardamon strąki
8 ząbków
1 laska cynamonu
szczypta wątki szafran
2 liście laurowe
600ml / 1 pint hot kurczaka, bulionu warzywnego lub wody
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Aby upewnić się, że masz piękny puszysty ryż, umyć go w kilku
zmian zimną wodą, a następnie pozostawić do wchłonięcia na około 30 minut w
świeżej zimnej wody. Jeśli nie masz na to
czasu, miejsca w sito i umyć pod zimną kran na minutę lub więcej.
2. Gotuj cebulę na maśle przez około 5 minut aż zmiękną. Dodać przyprawy, szafran i liście laurowe i gotować
jeszcze kilka minut. Przyprawy da wspaniały
pachnący smak ryżu. Dodać ryż i mieszać, aż
ziarna są pokryte masła przed mieszaniem się w magazynie lub wody i soli.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć pokrywką
obcisłe. Jeśli pokrywa nie jest bardzo napięty,
przykryć miskę folią aluminiową przed oddaniem pokrywę. Zmniejsz temperaturę niski i pozostawić do gotowania na 10
minut przed wyłączeniem ciepła. Nie należy zdjąć
pokrywę, po prostu zostawić ryż nadal gotować w garnku przez około 5
minut, aż będziesz gotowy, aby służyć.
3. Ryż powinien wchłonąć całej wody i wystarczy fluffing
się widelcem. Dodaj kawałek masła przed
podaniem.
Można
podawać z groszkiem zielonym lub innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz