wtorek, 7 maja 2013

Węgry przepisy




LECZO

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
Przygotuj:
·        75 dag papryki - 50 dag zielonej i 25 dag czerwonej lub żółtej
·        60 dag dojrzałych pomidorów
·        łyżkę koncentratu pomidorowego
·        50 dag cebuli
·        40 dag cienkiej kiełbasy lub 20 dag kiełbasy i 4 parówki
·        1/3 szklanki oleju
·        1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
·        cukier
·        ostrą paprykę w proszku
·        sól. Będą ci również potrzebne: duży garnek z grubym dnem i jakikolwiek mniejszy
·        2 miski
·        patelnia
·        deska
·        duży i mały nóż
·        łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obierz cebule, przetnij na połówki, pokrój na desce w dość grube półplasterki. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze 2 min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Gdy cebula się dusi, wytnij z papryki gniazda nasienne, pokrój ją na ćwiartki. Zamieszaj cebulę, bo łatwo się przypala. W mniejszym garnku nastaw wodę. Pokrój paprykę w szerokie paski. W tym czasie cebula powinna się zeszklić. Wsyp do niej pokrojone strąki i paprykę przyprawową, zamieszaj, zabezpiecz przed przywieraniem, wlewając 3-4 łyżki gorącej wody, przykryj garnek.
Z pomidorami będzie trochę więcej zachodu, bo trzeba je obrać, a przedtem sparzyć. Włóż pomidory do garnka z wrzącą wodą i po chwili wyłącz gaz. Po 2 minutach odcedź je na durszlaku, przelej zimną wodą, włóż do miski. Nacinaj każdy na czubku na krzyż i pomagając sobie nożykiem, ściągaj skórkę. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki, duże na ósemki, a następnie wrzuć wszystkie do duszących się warzyw. Dodaj także koncentrat (wzmacnia smak pomidorów i nadaje potrawie piękny żywy kolor), trochę soli, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze 12--15 minut, przykryj garnek. 
Warzywna baza leczo jest gotowa. Po czym to rozpoznasz? Po fantastycznym aromacie, który wypełni kuchnię, i konsystencji składników. We właściwie ugotowanej potrawie cebula jest wprawdzie dość miękka, ale nie rozgotowana, papryka pozostaje jędrna, z nieodstającą skórką, a pomidory powinny częściowo się rozpaść i wytworzyć dość gęsty sos, który zwiąże warzywa. 
Dodaj kiełbasę do leczo. Najpierw pokrój ją na plasterki i lekko zrumień na patelni. Nie dodawaj tłuszczu do smażenia - nawet w chudej kiełbasie jest go dość. Parówki pokrój na dość grube plasterki, ale nie podsmażaj. Jeżeli masz w domu wegetarian, na 5 minut przed zdjęciem z ognia przełóż odpowiednią porcję leczo warzywnego do innego naczynia, a do pozostałego w garnku wrzuć wędliny i wymieszaj. Wegetariańskie możesz wzbogacić ugotowaną fasolką szparagową. Na koniec dopraw leczo solą, cukrem i ostrą papryką. 

NALEŚNIKI Z MAKIEM

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
·         3 jajka
·         250 g mąki
·         200 ml mleka
·         3 łyżki oleju słonecznikowego
·         150 ml wody sodowej
·         2 łyżeczki cukru
·         sól
·         120 g maku
·         80 g cukru
·         100 ml mleka
·         2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
·         garść rodzynek
·         sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki.
2
Mak zemleć, przełożyć do makutry, dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać.
3
Farszem nadziewać naleśniki, składać w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz