LECZO
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Przygotuj:
·
75
dag papryki - 50 dag zielonej i 25 dag czerwonej lub żółtej
·
60
dag dojrzałych pomidorów
·
łyżkę
koncentratu pomidorowego
·
50
dag cebuli
·
40
dag cienkiej kiełbasy lub 20 dag kiełbasy i 4 parówki
·
1/3
szklanki oleju
·
1-2
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
·
cukier
·
ostrą
paprykę w proszku
·
sól.
Będą ci również potrzebne: duży garnek z grubym dnem i jakikolwiek mniejszy
·
2
miski
·
patelnia
·
deska
·
duży
i mały nóż
·
łyżka
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Obierz cebule, przetnij na połówki, pokrój na
desce w dość grube półplasterki. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę,
odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze 2 min, po czym ustaw mały płomień i
przykryj garnek. Gdy cebula się dusi, wytnij z papryki gniazda nasienne, pokrój
ją na ćwiartki. Zamieszaj cebulę, bo łatwo się przypala. W mniejszym garnku
nastaw wodę. Pokrój paprykę w szerokie paski. W tym czasie cebula powinna się
zeszklić. Wsyp do niej pokrojone strąki i paprykę przyprawową, zamieszaj,
zabezpiecz przed przywieraniem, wlewając 3-4 łyżki gorącej wody, przykryj
garnek.
Z pomidorami będzie trochę więcej zachodu, bo
trzeba je obrać, a przedtem sparzyć. Włóż pomidory do garnka z wrzącą wodą
i po chwili wyłącz gaz. Po 2 minutach odcedź je na durszlaku, przelej
zimną wodą, włóż do miski. Nacinaj każdy na czubku na krzyż i pomagając sobie
nożykiem, ściągaj skórkę. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki, duże na
ósemki, a następnie wrzuć wszystkie do duszących się warzyw. Dodaj także koncentrat
(wzmacnia smak pomidorów i nadaje potrawie piękny żywy kolor), trochę
soli, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze 12--15 minut, przykryj garnek.
Warzywna baza leczo jest gotowa. Po czym to
rozpoznasz? Po fantastycznym aromacie, który wypełni kuchnię, i konsystencji
składników. We właściwie ugotowanej potrawie cebula jest wprawdzie dość miękka,
ale nie rozgotowana, papryka pozostaje jędrna, z nieodstającą skórką, a pomidory
powinny częściowo się rozpaść i wytworzyć dość gęsty sos, który zwiąże warzywa.
Dodaj kiełbasę do leczo. Najpierw pokrój ją na
plasterki i lekko zrumień na patelni. Nie dodawaj tłuszczu do smażenia - nawet
w chudej kiełbasie jest go dość. Parówki pokrój na dość grube plasterki, ale
nie podsmażaj. Jeżeli masz w domu wegetarian, na 5 minut przed zdjęciem z ognia
przełóż odpowiednią porcję leczo warzywnego do innego naczynia, a do
pozostałego w garnku wrzuć wędliny i wymieszaj. Wegetariańskie możesz
wzbogacić ugotowaną fasolką szparagową. Na koniec dopraw leczo solą, cukrem i
ostrą papryką.
NALEŚNIKI
Z MAKIEM
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·
3 jajka
·
250 g mąki
·
200 ml mleka
·
3 łyżki oleju słonecznikowego
·
150 ml wody sodowej
·
2 łyżeczki cukru
·
sól
·
120 g maku
·
80 g cukru
·
100 ml mleka
·
2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią
·
garść rodzynek
·
sól
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
1
Z podanych składników wyrobić
gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na
patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki.
2
Mak zemleć, przełożyć do makutry,
dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące
mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać.
3
Farszem nadziewać naleśniki, składać
w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz