ZUPA
GRZYBOWA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·
sól
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Grzyby starannie opłukujemy.
Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach
wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i
gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak
zupy sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej
zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka
z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Podajemy z specjalnie pieczonych
małych chlebkach na zupę.
POTICA – SŁOWEŃSKIE CIASTO ŚWIĄTECZNE
Składniki
ciasto
drożdżowe:
·
600
g mąki pszennej
·
4
żółtka
·
7
g drożdży instant lub 15 g świeżych
·
200
ml mleka
·
100
ml oleju
·
100
g cukru
·
skórka
z cytryny
·
odrobina
cukru z wanilią
nadzienie
orzechowe:
·
400
g orzechów zmielonych
·
4
białka
·
1
łyżka rumu
·
4
łyżki miodu
·
1
łyżeczka cynamonu
·
1
łyżeczka cukru z wanilią
PRZEPIS:
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki
ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do
reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, wszystko wlać powoli
do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać
ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż
ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać
pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie
połączyć.
Rozwałkować ciasto na grubość małego
palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować
formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć
ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte
ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni)
i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go
papierem do pieczenia. Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem
waniliowym (nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić
do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz