wtorek, 14 maja 2013

Słowenia przepisy



ZUPA GRZYBOWA
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
·         10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
·         25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
·         10 ziaren pieprzu
·         cebula
·         20 dag śmietany
·         sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak zupy sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Podajemy z specjalnie pieczonych małych chlebkach na zupę.

POTICA – SŁOWEŃSKIE CIASTO ŚWIĄTECZNE

Składniki
ciasto drożdżowe:
·         600 g mąki pszennej
·         4 żółtka
·         7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
·         200 ml mleka
·         100 ml oleju
·         100 g cukru
·         skórka z cytryny
·         odrobina cukru z wanilią

nadzienie orzechowe:
·         400 g orzechów zmielonych
·         4 białka
·         1 łyżka rumu
·         4 łyżki miodu
·         1 łyżeczka cynamonu
·         1 łyżeczka cukru z wanilią


PRZEPIS:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, wszystko wlać powoli do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie połączyć.
Rozwałkować ciasto na grubość małego palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go papierem do pieczenia. Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem waniliowym (nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz