wtorek, 4 grudnia 2012

Estonia przepisy



Pieczeń wieprzowa z kapustą kiszoną i ziemniakami

Na tę pieczeń kupujemy karkówkę, z kością lub bez. Mięso bez kości jest łatwiejsze w krojeniu, natomiast mięso pieczone z kością jest bar­dziej soczyste. Najlepsze jest pieczone ze skórą.

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
pęczek warzyw na zupę
2 cebule
1 łyżeczka kminku
2 łyżki smalcu
600 g kiszonej kapusty
1/8 I białego wina
2 ziarna jałowca
1 liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1
Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornej formie skórą w dół i zalać je zimną wodą na wysokość 2 cm. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wa­rzywa oczyścić, umyć i pokroić. Obraną cebulę pokroić w kostkę,
2
Mięso obrócić po godzinie, a skórę naciąć w kratkę. Dodać warzywa i połowę pokrojonej cebuli, dopra­wić kminkiem. Dalej piec i podle­wać sosem z pieczenia, który w ra­zie potrzeby uzupełnić wodą.
3
Pozostałą cebulę usmażyć na smal­cu, na złoty kolor. Dodać kapustę, wino, ziarna jałowca i liść laurowy. Dusić przez 20 minut, doprawić solą i pieprzem.
4
Sos z pieczenia i warzywa przetrzeć przez sitko, lekko podgrzać i doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami gotowanymi lub z piekarnika.

CIASTECZKA MIGDAŁOWE + KAKAO

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta kawy mielonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
skórka starta z połowy pomarańczy - sparzonej
200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
oraz 60 g migdałów w słupkach
1 białko do posmarowania ciastek
nutella do przełożenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło zagnieść z mąką, kakao, solą, cukrem, kawą żółtkami i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki, by odpoczęło. Następnie cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać ciastka. Połowę ciastek posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać migdałami, lekko je dociskając. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175oC. Po wystygnięciu przełożyć miękką nutellą, na górze kładąc ciastka z migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz