Pieczeń
wieprzowa z kapustą kiszoną i ziemniakami
Na tę pieczeń kupujemy karkówkę, z
kością lub bez. Mięso bez kości jest łatwiejsze w krojeniu, natomiast mięso
pieczone z kością jest bardziej soczyste. Najlepsze jest pieczone ze skórą.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1 kg
karkówki1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
pęczek warzyw na zupę
2 cebule
1 łyżeczka kminku
2 łyżki smalcu
600 g kiszonej kapusty
1/8 I białego wina
2 ziarna jałowca
1 liść laurowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1
Mięso
oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornej formie skórą w dół i zalać je
zimną wodą na wysokość 2 cm. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Warzywa
oczyścić, umyć i pokroić. Obraną cebulę pokroić w kostkę,
2
Mięso
obrócić po godzinie, a skórę naciąć w kratkę. Dodać warzywa i połowę pokrojonej
cebuli, doprawić kminkiem. Dalej piec i podlewać sosem z pieczenia, który w
razie potrzeby uzupełnić wodą.
3
Pozostałą
cebulę usmażyć na smalcu, na złoty kolor. Dodać kapustę, wino, ziarna jałowca
i liść laurowy. Dusić przez 20 minut, doprawić solą i pieprzem.
4
Sos
z pieczenia i warzywa przetrzeć przez sitko, lekko podgrzać i doprawić do
smaku.
Podawać
z ziemniakami gotowanymi lub z piekarnika.
CIASTECZKA
MIGDAŁOWE + KAKAO
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1,5
szklanki mąki, najlepiej krupczatki1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta kawy mielonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
skórka starta z połowy pomarańczy - sparzonej
200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
oraz 60 g migdałów w słupkach
1 białko do posmarowania ciastek
nutella do przełożenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz