poniedziałek, 3 czerwca 2013

Belgia przepisy



DOMOWE FRYTKI BELGIJSKIE
PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki
  • olej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Aby uzyskać rewelacyjne, chrupiące frytki, wystarczy trzymać się kilku wskazówek:
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru
Rozgrzej mocno olej w odpowiednim naczyniu
Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika
Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju
Zaczekaj moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka (yeah!)
Odczekaj kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne ziemniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące)
Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz znajdujący się na zewnątrz frytek ładnie wchłonie się w papier.
Podawaj koniecznie z majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz