DOMOWE
FRYTKI BELGIJSKIE
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki
- olej
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Aby uzyskać rewelacyjne, chrupiące
frytki, wystarczy trzymać się kilku wskazówek:
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka
minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru
Rozgrzej mocno olej w odpowiednim
naczyniu
Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je
dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika
Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z
dziurkami i zanurz w gorącym oleju
Zaczekaj moment, aż frytki wypłyną
na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie
zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka
(yeah!)
Odczekaj kilka chwil aż tłuszcz
ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury (wcześniej włożyliśmy do
niego chłodne ziemniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby
chrupiące)
Teraz czas na drugi etap smażenia –
włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż
frytki do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przełóż do naczynia
wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz znajdujący się na
zewnątrz frytek ładnie wchłonie się w papier.
Podawaj koniecznie z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz